Sajtóközlemény, 2015. november 2.: Meglepetés és fájdalom

Az Opus Dei Információs Irodájának sajtóközleménye Msgr. Lucio Ángel Vallejo Balda letartóztatásáról.

Press room

A sajtó több képviselője érdeklődött az Információs Irodánál az Opus Dei véleményéről a Msgr. Lucio Ángel Vallejo Balda letartóztatásáról szóló hírekkel kapcsolatban. Ezennel adunk hangot a történtek felett érzett meglepetésünknek és fájdalmunknak.

Az Opus Dei nem rendelkezik semmilyen információval az ügyet illetően. Ha a vád igaznak bizonyulna, az az Egyháznak okozott kár miatt különösen fájdalmas lenne.

Msgr. Vallejo a Szent Kereszt Papi Társaság tagja, amely az Opus Deivel szerves egységet alkotó papi társaság, amelynek nincs joga beavatkozni sem a tagjai lelkipásztori szolgálatába, sem az általuk az egyházmegyéjükben vagy a Szentszék keretein belül végzett munkába. A társaság küldetése arra korlátozódik, hogy a tagjainak lelki támogatást nyújtson.

Msgr. Vallejo a Szentszék felkérésére érkezett Rómába, püspöke – a spanyolországi Astorga püspökének – beleegyezésével. Az Opus Dei Prelatúra e döntés meghozatalában nem vett részt és nem is volt róla tudomása, amíg az nyilvánosságra nem került. Msgr. Vallejo elöljárói a Szentszék és az inkardinációja szerinti egyházmegye (Astorga) püspöke.

Az Opus Dei Információs Irodája, Róma