Mária, kelet csillaga

Megemlékezés a bécsi Stephansdomban 1955. december 4-re

Máriapócsi oltárkép

Dr. Ernst Burkhart atya 2017. december 4–én misét ünnepelt a máriapócsi oltárképnél a Stephansdomban. Az ok egy röpima, amit az Opus Dei alapítója, Szent Josemaría Escrivá 1955. december 4–én pont ezen a helyen a genius loci-nak megfelelően fogalmazott meg, hogy az Opus Dei munkáját Ausztriában a Szűzanya oltalmába ajánlja.

Josemaría Escrivá Bécsben

1955-ben jött először Bécsbe Szent Josemaria Escrivá. Érdeklődni és imádkozni szeretett volna az Opus Dei Ausztriában történő munkájának megkezdéséért. Ez májusban volt – egy héttel az államszerződés előtt – és Ausztria még mindig megszállás alatt állt. A megszállási övezet határánál, Ennsbrückenél találkozott az orosz katonákkal. A találkozás során gondolt a kommunista országokban lévő egyházüldözésre, és visszaemlékezett a szenvedésekkel teli tapasztalatokra az 1930–as évek Spanyolországában.

Szt. Josemaría kézírása

Szt. Josemaría kézírása

Ausztria, mint a kelet kapuja

1955-ben még egyszer elutazott Bécsbe és december 4–én imádkozott a Stephansdomban a máriapócsi kegykép előtt. Ennek során fordult először a Szűzanyához a következő röpimával: „Sancta Maria, Stella Orientis, filios tuos adiuva!“ (Szűz Mária, kelet csillaga, segíts gyermekeidnek!) Rábízta az Opus Dei Ausztriában törénő munkáját. Ausztria volt számára a kelet kapuja, amikor a vasfüggöny túloldalán lévő országokhoz vezető út még el volt zárva.

Schönborn bíboros leleplezi az emléktáblát

A máriapócsi könnyező Szűzanya

A Szűzanya máriapócsi ikonja először 1696. november 4–én könnyezett. I. Lipót császár a kegytárgyat 1 évvel később Bécsbe szállította, ahol máig tisztelik. A könnyező Szűzanya csodája megismétlődött, de nem az eredeti, hanem a másolat ikonon Máriapócson: 1715. augusztus 1–jén és 1905. december 3–án.

Emléktábla a pócsi Mária-kép mellett