Értékrend és pluralizmus

A Fenyvesliget Kulturális és Képzési Központ szervezésében öt alkalomból álló előadássorozat zajlott 2007 első félévében azzal a céllal, hogy az egyetemisták és fiatal szakemberek elgondolkozzanak az őket körülvevő értékekről.

A Fenyvesliget Kulturális és Képzési Központ szervezésében öt alkalomból álló előadássorozat zajlott 2007 első félévében azzal a céllal, hogy az egyetemisták és fiatal szakemberek elgondolkozzanak az őket körülvevő értékekről. A témaválasztás bátorságra és kezdeményező készségre vall, az előadókat ugyanis arra kérték fel, hogy az értékek sokféleségéről és szakterületük erkölcsi szempontjairól beszéljenek a fiataloknak.

Az előadók között volt dr. Vasadi Éva nyugalmazott alkotmánybíró, aki az élethez való jogról, az Alkotmánybíróság ehhez kapcsolódó döntéseiről beszélt. Megismertette a hallgatóságot az abortusztörvény részleteivel, a törvény kialakulásának lépéseivel és az erkölcsi dilemmákkal, amelyek a vélemények sokoldalúságából fakadóan mindig jellemzik az alkotmánybírák munkáját. 

A magyarságtudatot formáló és történelmünket mélyebben ismertető előadást hallhattunk dr. Szabó István jogász professzortól is, aki a két világháború közötti Magyarországról beszélt. Az előadás összefoglalta az első világháborúból vesztesként kikerülő Magyarország jogi helyzetét, az államvezetés változásainak hatásait és a trianoni béke utáni ország lehetőségeit. 

Dr. Tóth Zoltán József egyetemi docens a Szent Korona-eszméről beszélt az érdeklődőknek, és részletesen tárgyalta a magyar királyság szerepét a világtörténelem múltjának és jelenének színterén. 

Legfiatalabb előadóként dr. Szabó Krisztina beszélt az igazságszolgáltatás és az igazság viszonyáról, majd válaszolt a közéleti aktualitásokkal kapcsolatos kérdésekre. 

A félév záró előadását dr. Szalai Márta tartotta, aki a határontúli magyarság értékmegőrzéséről beszélt részletesen, és a résztvevők örömére saját élményeiről is beszámolt. 

Sok mindenről hallhattak a jelenlévők, megismerhették a korábban tanultak mélyebb összefüggéseit. Az előadók valamennyien hiteles szakemberként mutattak rá arra, hogy az értékek mindenütt körülvesznek bennünket, és hogy érdemes azokat védeni, megőrizni és továbbadni.

E tankör célja, hogy választ keressen aktuális kérdésekre, azonban nem kész megoldásokat nyújt, hanem igyekszik rávezetni a fiatalokat, hogy ők maguk is csak megalapozott, biztos tudás alapján ítéljenek, gondolkozzanak.