Életrajz

Toni Zweifel 1938. február 15-én született Veronában, egy svájci üzletember fia volt. 1962-ben szerezte meg ipari mérnöki végzettséget a zürichi Műszaki Főiskolán (ETH).

A magán szektorban folytatott rövid tevékenysége után tudományos munkatársként dolgozott az ETH Termodinamikai Intézetében, ahol több találmányát szabadalmaztatták. A fejlődő országok szegénysége láttán néhány évvel később 1972-ben barátaival közösen felállította a Limmat Alapítványt, melynek székhelyét Zürichben rendezték be.

A rákövetkező 17 évben, Toni Zweifel igazgatása alatt az alapítvány a négy kontinens több, mint harminc országában több száz közérdekű programtervet dolgozott ki, melyek elsősorban a családnak és a nőnek, az orvosi ellátásnak és a fiatalok szakmai képzésének támogatását szorgalmazták.

Toni Zweifel 1962-ben kérte felvételét az Opus Dei-be, a Katolikus Anyaszentegyház egyik intézményébe –ma már személyi prelatúra–, melyet szent Josemaría Escrivá egy isteni sugallatot követve alapított azzal a céllal, hogy előmozdítsa a keresztények életszentségre szólító hivatásának tudatát, miközben szakmai és családi kötelességeiknek tesznek eleget.

Toni hivatását teljes önátadással és élete végéig kitartó hűséggel élte meg. Munkáját emberi és természetfölötti síkon is magas színvonalon végezte azért, hogy embertársait hatékonyan szolgálhassa. Az elmondottak jól érzékeltetik jellemét, mely egyszerű életvitellel és egy elegáns humorérzékkel társult.

Toni teljes önátadással fogadta el Isten akaratát, amikor 1986-ban, életének legtermékenyebb időszakában egy halálos betegség tüneteit észlelték nála. 1989 november 24-én Zürichben lett a leukémia áldozata, halálakor is már szentéletű hírében állt.