Életrajz

Dora del Hoyo Alonso 1914. január 11-én született Boca de Huérgano-ban (León, Spanyolország). A szülei példás keresztény életet éltek, és Dorát kis korától kezdve arra nevelték, hogy Isten jó lánya legyen.

1940-ben Madridba költözött, hogy háztartási alkalmazottként dolgozzon, és munkáját nagy szakmai hozzáértéssel végezte.

1946. március 14-én Bilbaóban kérte felvételét az Opus Deibe.

Dora a legelső pillanattól kezdve hűségesen válaszolt Isten hívására. Rendkívül erős volt szeretete az Oltáriszentség iránt - a szentmise volt belső életének középpontja és gyökere -, gyengéd szeretete Szűz Mária és Szent József iránt, valamint bizalmas kapcsolata az őrangyalával. 1946. december 27-én Szent Josemaría kérésére Rómába költözött, és ott élt élete végéig.

Képes volt felfedezni, hogy minden egyes - látszólag jelentéktelen - cselekedet mögött nagy megszentelő és apostoli erő rejlik. Munkájában tökéletesen összeegyeztette a szolgálatkészséget a szakmai hozzáértéssel. Rómából elősegítette a világ minden tájáról származó nők képzését, és hozzájárult az Opus Dei apostoli munkájához, amely a társadalom valamennyi szegletére kiterjed.

2004. január 10-én hunyt el. Földi maradványai a Béke Királynője prelátusi templom (Viale Bruno Buozzi, 75, Róma) altemplomában nyugszanak.