Életrajz

Guadalupe Ortiz de Landázuri y Fernández de Heredia 1916. december 12-én született Madridban, a Guadalupei Boldogasszony ünnepnapján.

A gimnáziumot 1932-ben fejezte be, majd kémia szakosként kérte felvételét az egyetemre. Tanulmányait kitűnő eredménnyel végzi, habár 1936-ban, a spanyol polgárháború kitörésekor, meg kell őket szakítania.

Tanulmányai végeztével 1941-ben órákat kezd adni, hogy családját anyagilag is tudja támogatni. 1944-ben ismeri meg Szent Josemaría Escrivát, az Opus Dei alapítóját, aki hatására fedezi fel, hogy a szakmai munka és a hétköznapi élet a Krisztussal való találkozás színtere. Nem sokkal később kéri az Opus Dei-be való felvételét.

Ettől kezdve Guadalupe feltételek nélkül és odaadással kereste az Istennel való elmélyült kapcsolatot. Több apostoli tevékenységben vett részt, mint például egy madridi és egy bilbaoi kollégium háztartásának vezetése, ahol a fiatal alkalmazottak képzésének fejlesztésére tanórákat szervez nekik. Átvette egy madridi egyetemi hallgatók számára fenntartott kollégium vezetését is.

Látván nagylelkűségét, lelkierejét és örömét, az alapító 1951-ben megkéri, hogy kezdje meg Mexikóban az Opus Dei női szekciójának apostoli munkáját. Március 5-én indul el új hazája felé. Ott megint csak egy egyetemi lánykollégiumot vezet, ahol a hallgatókat arra ösztönzi, hogy fejlesszék emberi és keresztény képzésüket, s hogy tudásukat helyezzék a többeik szolgálatába. Keresi ugyanakkor a végzett nők és családanyák együttműködését is, nekik is megpróbálja átadni keresztény hitét.

1956-ban költözik el Rómába, majd egy évvel később visszatér Spanyolországba: komoly szívfájdalmak jelentkeznek nála, a fellépő mitralstenosis miatt megoperálják. Felgyógyul és kiemelkedő minősítésű doktori fokozatot szerez. Elnyeri ezzel a tudományos kutatásért felajánlott Juan de la Cierva díjat és egy állami szakiskola felajánlja neki a tudományok tanára állást. Ezzel párhuzamosan végez az Opus Dei-ben képzési és vezetői feladatokat.

Az önátadás jellemezte és töltötte be egész életét, elsősorban örömének és barátságának példájával mutatta meg az őt körülvevőknek az Istenhez vezető utat. 1975. július 16. szentéletű hírében hunyt el Pamplonában.